Posted by: maziati | February 23, 2010

Petua atau info?

Saya dilahirkan dan dibesarkan di kampung, jadinya cara hidup saya pun kekampungan. Tapi bila difikir2kan, ada baiknya juga. Sejak saya berumahtangga, saya tak pernah duduk serumah dengan mak bapa atau mak bapa mertua.Oleh kerana kami tinggal berasingan dengan mereka, maka saya kena cepat berfikir atau menyelesaikan masalah sendiri.misalnya:

Anak Demam Panas:
Sebelum ke hospital, saya akan segera ke dapur mengambil minyak kelapa dan dicampur dengan asam jawa, lumurkan ke seluruh badan terutama sekali kepala dan rambut. Suhu badan yan panas akan turun (mengelakkan terjadinya sawan atau mata naik ke atas).

Anak terluka:
Sebelum ke hospital, saya segera ke dapur dan mengambil kunyit hidup dan tumbuk hingga lumat, bubuh pada luka, darah akan berhenti. Serbuk kopi juga boleh menahan luka dari terus berdarah.

Anak terkena ‘mump’ atau benguk:
Ambil sedikit sarang serangga yang diperbuat daripada tanah (biasanya ia berada di bawah2 sinki-jangan dibuang, biarkan ia di situ) dan perahkan asam limau kapas.Gaul rata dan bubuh di tempat yang bengkak.Insyaallah, bengkak berkurangan dan beransur pulih.(untuk makluman- tanah yang dibuat sarang itu adalah tanah yang dibawa dari hutan oleh sekecil2 serangga dan mungkin ia boleh menjadi ubat.

Sakit Perut:
Sebelum ke hospital, ambil bawang putih, bakar sedikit dan makan. Bawang merah ditumbuk sedikit lumat dan sapu pada pusat dan sekeliling perut.Insyaallah, akan beransur pulih.

Sakita Mata:
Jika ada ibu yang menyusukan anak, mintalah sedikit air susu dan bubuh pada mata yang merah, Insyaallah mata tidak lagi berasa sakit dan beransur pulih.

Kuku Rosak dan Berbau:
Daun inai ditumbuk lumat dan bubuh pada celah kuku yang rosak dan berbau. Insyaallah kuku akan menjadi kering dan beransur pulih.

Kurap Susu:
Kadang2 apabila kita menyusukan bayi, pipinya yang lembut terkena susu dan boleh menyebabkan kemerah2an dan biasa dipanggil kurap susu. Ambil jelly daun lidah buaya (aloe vera) dan sapu pada pipi dua kali sehari, Insyaallah, pipi bayi iatu akan menjadi halus semula.

Rambut yang halus dan nipis:
Ambil minyak kelapa dan pakaikan selalu pada rambut bayi, Insyaallah rambutnya akan menjadi lebat dan hitam berkilat.

Mudah Bersalin:
Apabila sudah terasa sakit nak bersalin ambil minyak kelapa (yang baru dibuat) + sedikit kunyit (yang ditumbuk lumat) + air suam + baca selawat dan minum. Insyaallah…..mudah bersalin.

Info2 di atas itu, biasa saya amalkan dan Alhamdulillah….. berkesan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: